Премиера на поетичен алманах „MADE IN MIL & CO“ в ГАЛЕРИЯ „АРТ МАРКОНИ“ -Варна

ГАЛЕРИЯ „АРТ МАРКОНИ“
Представя „MADE IN MIL & CO“
поетичен алманах

18.00 часа 05.юли 2014 г Галерия „Арт Маркони“ Варна, ул. „Охрид“ 22

Едно интересно и нестандартно издание ще започне лятното си турне. Много мило от тяхна страна е, че избраха галерия „Арт Маркони“ за варненското си представяне. Инициатор и съставител на сборника е Милко Христов, а книжното тяло е излязло от печат в издателство Онгъл – Милка Юдова, Варна. Идеята с ключова дума „Мил“ е традицията да продължава, като всяка година то да се обогатява с нови автори, като освен поезия ще има и раздел белетристика.

Ето как представя изданието една от участничките – варненската поетеса Милена Белчева:

Уважаеми почитатели на художественото слово,

                Предстои да се запознаете с лиричния свят на няколко автори, приели предизвикателството да сътворят едно експериментално издание, обединено от общата етимология на техните имена. Доверявайки се на идеята за звуковите вибрации и семантичните ракурси, бихме могли да предположим, че хората кръстени Милко, Милан, Милен, Милчо и техните производни и за двата пола, са действително благословени с една светла душевност, сърдечна мекота и благ характер*. Това , разбира се, не ги предпазва от опустошаващите вихри на времето, острите завои на съдбата и плътните думани на битието ни земно. Но вероятно, обхождайки неизбродимите лабиринти на своите будни сънища, те за миг са заглушили тактикането на ума и бъбривостта на емоциите си , за да поемат дълбока глътка от чистата атмосфера на неизразимия Необят. В тези преобразяващи моменти на вглъбение и изящна самота, може би, са успели да усетят какво има отвъд личния хоризонт и контурите на хилядолетните следи. Всичко друго е „прах във вятъра“ и пареща луга по клепачите на дните. Ето защо, макар и само палиативен метод, Поезията, било то силна или нежнолика, разтърсваща или умиротворяваща, се явява естествено спасение и (не)очаквана милост за уморените от търсене на пристан души.
Поетичните въздихания в този необикновен алманах съдържат трепета на общочовешки теми и послания, излъчват топло приятелско чувство и усмихваща ведрина. Едва ли стиховете могат да ни направят по-мили и добри, но със сигурност допринасят за това да имаме едно по-дълбоко надсетивно възприятие и разбиране за неизмеримите – нищожност и величие, стихийност и всепокой, хаос и хармония, мимолетност и пълнота. Приветствам идеята за създаването на подобен сборник и се надявам, че читателският интерес ще превърне това начинание в традиция и приятен повод за нови срещи със словото.
*старобълг. миль – лит. mielas, mylas „мил, любезен“, лат. mitis „мек (за вкус)“.

Милена Белчева

източник: Арт Маркони
изображение: личен архив-Милко Христов
  • You are here: Милена Белчева » Новинки » Премиера на поетичен алманах „MADE IN MIL & CO“ в ГАЛЕРИЯ „АРТ МАРКОНИ“ -Варна
  • Tags:  , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *