VІІІ-мо поетично кафене „Непреходна вечност-в памет на Венета Мандева“

                На 27.07.2011, в деня на Освобождението на Варна, се състоя възпоменателна вечер, посветена на творчеството и житейския път на Венета Мандева. Събитието, организирано от Арт клуб МонограМ събра много близки, приятели и почитатели на обичаната авторка, както и нейни възпитаници от поетична школа „Прибой“.За гостите имаше специални покани, изработени като маркер за книга с лика на Венета и куплет от неин стих. Сред присъстващите бяха представители на Сдружението на писателите от Добрич и Варна и изявени личности и творци-Сашо Белчев, Сашо Серафимов, Драгомил Георгиев, Пламен Лакеров, Светла Павлова-Фейт, Петър Стойков, Станка Бонева, Доно Цветков, Елисавета Денева. Със свои спомени и невероятен прочит на любими творби се включи и дъщерята на непрежалимата поетеса-Симана Златева. 
               Писателят и преводач Красимир Машев-като редактор на две от стихосбирките на Венета Мандева също разказа за срещите и работата си с нея, а известният бард-изпълнител Милен Тотев допълни емоцията на вечерта със своите музикални интерпретации на незабравими руски песни. Стихове, впечатления и откровения изпълниха артистичната атмосфера на Галерия Арт Маркони, която се превърна в предпочитана сцена и магнит за талантливи личности и техните изяви в областта на културата и изкуството. Младите автори Галина Иванова, Радостина Драгоева, Петромила Атанасова и Милена Белчева прочетоха онези творби на Венета, които най-силно са ги впечатлили и провокирали.
                 Приветствия към идеята бяха получени и от Анна-Мария Станоева, Борислав Бянов и Огнян Антов, които не успяха да присъстват лично. Към всички бе отправена благодарност от името на Арт клуб МонограМ за проявената съпричастност и участие в това необходимо и значимо събитие. Венета Мандева беше не само автор на редица стихосбирки и творчески награди, но активен общественик, публицист, преводач и изявен природозащитник. И някак естествено, 10 години след нейното пренасяне в Небитието, бе време да се почете паметта и и да се припомнят духовните послания, кодирани в словесните откровения, които тя ни остави. Организаторите поеха ангажимента да се включат в реализацията и на идеята за създаване на поетичен конкурс на нейно име.

Автор:Милена Белчева

Снимки: личен архив

mandeva 1

mandeva

milen totev mandeva

  • You are here: Милена Белчева » Проекти » VІІІ-мо поетично кафене „Непреходна вечност-в памет на Венета Мандева“
  • Tags:  , , , , , ,

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *